Treceți la conținutul principal

Istoria satului

Istoria satului Tahnauti
Primele marturii referitoare la satul Tahnauti atestate în vechile documente moldovenesti dateaza din anii 1600.
Prima asezare omeneasca a fost în padure  pe valea  „Lozovei”,  unde  si-au  construit bordee  o satra de tigani în frunte cu conducatorul satrei cu pseudonimul  "tiganas".
Acesti tigani au fugit de la mosia boierului Mojavu din satul Ciniseuti care îi persecuta si le impunea  munci silnice si neremunerabile.
Ei au poposit la curtea boierului  Efrem Tuluc care  îsi avea mosia pe teritoriul actual al satului Tahnauti, iar casa sa era amplasata pe locul actualei mahale "La Curte"; iar beciul în care-si pastra proviziile este  folosibil si în prezent.
Boierul Efrem Tuluc s-a învoit sa le ofere un adapost  cu conditia ca ei sa-l slujeasca cu  credinta . La cerinta boierului slujitorii au construit un mare  adapost îngradit pe care l-au numit  “Tarc-Nout” . De la pronuntarea denumirii  “Tarc-Nout”  a aparut abrevierea  “Tahnauti”.
Satul Tahnauti a fost mentionat documentar in anul 1701.
In perioada sovietica in satul Tahnauti s-a aflat sediul gospodariei colective „Cutuzov” specializata in cresterea cerealelor, a culturilor tehnice, cresterea animalelor, pomicultura si legumicultura.
Gospodaria dispunea de 47 de tractoare, 19 combine, 27 de autocamioane. In sat activa scoala de opt ani, casa de cultura, biblioteca publica, oficiul postal, gradinita de copii, magazine, etc.
In 2009, fundatia „Hilfswerk Austria”, prin Programul de Granturi Mici in cadrul Proiectului „Invatamintul Profesional si Dezvoltare Rurala”, a acordat o serie de granturi mici pentru revigorarea culturii si societatii rurale prin consolidarea micilor mestesugari, promovarea si mentinerea identitatii culturale a regiunii si prin dezvoltarea sistemelor de informare si promovare turistica.
In satul Tahnauti a fost implementat proiectul „Arta traditionala – ecoul stramosilor" prin care a fost deschis cercul „Miini dibace”, dotat cu echipament modern, in cadrul caruia beneficiaza de instruire in domeniul mestesugurilor traditionale copiii din localitate.
In satul Tahnauti isi desfasoara activitatea formatia folclorica „Padureanca”, participant activ la concursurile raionale si nationale.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

32 de reguli în dragoste care aduc fericirea

Cât nu ar părea de straniu, dar dragostea își are regulile ei.  Iar dacă reușești să ții cont de ele, vei găsi omul care să te iubescă așa cum ești și la rândul tău vei putea să-l iubești cu adevărat. 1. Atunci când va veni în viața ta, ai grijă de ea. 2. Ține minte: dragostea – este o oglindă. Ne arată cine suntem noi de fapt. 3. Doar noi putem să ne facem fericiți. Nu este sarcina nimănui. 4. Nu spune nimic, care ar putea răni pe cineva. 5. Acceptă și iartă. 6. Nu-ți fie teamă să nu fii de acord – este firesc. 7. Acceptă critica constructivă. 8. Niciodată să nu fii prea ocupat pentru celălalt. 9. Recunoaște-ți greșelile și vina. 10. Susține omul de alături atunci când se simte prost. 11. Trăiește cu prezentul, fii aici și acum. 12. Lasă trecutul în urmă. 13. Nu dramatiza lucrurile. 14. Nu încerca să controlezi totul. 15. Nu compara. 16. Comunică deschis și sincer. 17. Ascultă cu atenție. 18. Nu critica. 19. Nu încerca să schimbi pe celălalt. 2

Discursul lui Steve Jobs

Un raspuns foarte bun despre societate si politica